Webdesign: Front-end development

Tussen het ontwerpen van een website en het moment dat de website daadwerkelijk live gaat, zitten nog een aantal stappen. Eén zo’n stap is front-end development (of front-end ontwikkeling). Wat dat inhoudt, behandelen we in deze blog.

Webdesign

Omdat we bij SolidWebdesign niet werken met bestaande thema’s, en elke website een uniek ontwerp heeft, worden de thema’s van onze klanten van home tot en met de contactpagina door onze developers gebouwd. Nadat het ‘grafisch’ ontwerp van de website is goedgekeurd door de klant, wordt dit overhandigd aan de developer. Het grafisch ontwerp noemen we bij de website de front-end. Van de pagina-ontwerpen maakt de developer een werkend, interactief geheel wat online goed en snel functioneert; geoptimaliseerd voor alle browsers, resoluties en devices. De developer heeft dus het hele traject, zowel aan de voor- als de achterzijde in handen.

Daarnaast moet de developer ook het responsive gedeelte in orde maken; op alle schermen, dus op alle devices moet de site goed leesbaar zijn. Met behoud van zijn identiteit. Met behoud van de gebruiksvriendelijkheid. Tevens moet de website binnen een acceptabele tijd laden. Veel bezoekers klikken gelijk weg als het langer dan drie seconden duurt tot zij iets zien.

De front-end en de back-end ontwikkeling staan direct met elkaar in verbinding. Het komt neer op het in elkaar zetten van een op maat gemaakt thema. Alle processen aan de voor- en achterzijde van de website zullen gestroomlijnd moeten verlopen.

Webdesign

Voorheen werd de front-end development van websites direct gecodeerd met HTML, CSS en JavaScript. Er zat geen CMS achter een site. Nu worden deze codetalen veelal gebruikt in combinatie met content managementsystemen als WordPress, Joomla en Drupal. Niet alleen bieden de content managementsystemen een raamwerk voor de developer om mee te werken, de gebruiksvriendelijke back-end (veelal de admin genoemd) geeft klanten de mogelijkheid om zelf kleine aanpassingen te realiseren in de website (tekst of afbeeldingen bijvoorbeeld) wat na oplevering van de site, aan beide kanten tijd bespaart.

Front-end development is het proces dat een brug slaat tussen het creatieve en het technische gedeelte. Zodoende hebben developers zowel creatief inzicht als technische skills nodig en veel probleemoplossend vermogen.

Een front-end developer in regio Den Bosch? Solid-Webdesign.nl