Wat zijn leermiddelen en waarvoor zijn ze nodig?

Elke school heeft leermiddelen nodig. En dat is niet de enige plek waar ze worden gebruikt. Ook op het kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en zelfs gewoon thuis kun je leermiddelen inzetten om je kind iets bij te brengen op een leuke manier. Leermiddelen zijn eigenlijk alle middelen die worden ingezet om een kind kennis en vaardigheden bij te brengen. Het is dus een overkoepelende term voor de meest uiteenlopende dingen:

  • boeken, werkboeken en schriften die nodig zijn om te leren
  • tafels en stoelen waar leerlingen op zitten op school
  • speelgoed dat stimuleert in de ontwikkeling

Dit is slechts een kleine greep uit de producten welke je kunt zien als leermiddelen. Zoals je misschien al hebt opgemerkt, zijn niet alleen de spullen die kinderen direct gebruiken om te leren maar ook alles dat je indirect nodig hebt, te beschouwen als leermiddelen.

leermiddelen

Leermiddelen aanschaffen

Voor thuis heb je weinig van doen met leermiddelen behalve dat je misschien voor de kinderen graag speelgoed in huis haalt waar ze iets van leren en zich mee kunnen ontwikkelen. Dat is inderdaad de beste keuze. Run je echter een school of opvang dan zul je meer aandacht moeten stoppen in het uitzoeken van leermiddelen. Met name op de basisschool zijn leermiddelen in allerlei soorten en maten onmisbaar.

Vakken leren

Op de basisschool gaan kinderen leren rekenen, schrijven en lezen. Dat zijn allemaal belangrijke vaardigheden die ze later in het leven nodig hebben. Om ervoor te zorgen dat ze deze dingen niet alleen snel maar ook goed kunnen leren, heb je leermiddelen nodig. Schrijven oefen je bijvoorbeeld in een speciaal schrift. Voor rekenen maak je sommen uit een boek. Lezen doe je met mooie boeken die in het klaslokaal beschikbaar zijn. En dat alles is pas mogelijk als je het klaslokaal ook echt hebt ingericht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *