Solliciteren zonder passende werkervaring

Heb je een leuke functie gezien, maar heb je geen passende werkervaring? Dat hoeft niet per se een dealbreaker te zijn. Een paar tips om te solliciteren zonder relevante werkervaring. 

Voordelen voor de werkgever

Heb je via een uitzendbureau Zwolle een leuke vacature gezien, maar heb je geen passende werkervaring? Dan kan dat juist een hele hoop voordelen hebben! Geen passende werkervaring betekent niet dat je geen enkele ervaring hebt. Met jouw achtergrond breng je juist andere kennis en vaardigheden binnen het bedrijf. Een groot voordeel is dat je flexibel en kneedbaar bent. Andere kandidaten hebben misschien meer ervaring, maar houden vaak vast aan hun eigen manieren. Als beginner heb je een nieuwsgierige, open blik en kan je binnen de functie groeien. 

Stappenplan solliciteren zonder passende werkervaring

Bij vacatures in Zwolle staat een functieomschrijving waarin onder andere de werkzaamheden en gewenste competenties worden benoemd. Vaak wordt hier een ideaalbeeld geschetst. In werkelijkheid is er bijna niemand die al deze vaardigheden bezit. Het gaat er ook niet om dat je de perfecte kandidaat bent, maar dat je laat zien hoe jij de functie invult met je eigen kennis en ervaring. Voordat je in de pen klimt, is het aan te raden om de volgende stappen op te volgen.

Stap 1: doe vacature onderzoek

Lees allereerst de omschrijving eerst goed door en onderstreep dingen die je opvallen. Hierbij kan je denken aan werkzaamheden die overeenkomen met eerder uitgevoerd werk of competenties die je ook bezit. Schets een beeld van de functie en bedenk hierbij hoe jij deze zou uitvoeren. Past deze functie bij jou? Zo ja, dan kan je de vervolgstappen uitvoeren.

Stap 2: Breng jouw eigenschappen in kaart

Doe zelfonderzoek naar je eigenschappen. Kijk bijvoorbeeld naar wat je bij vorige werkgevers hebt gedaan of wat terugkomt in je hobby. Je kan hiervoor ook informatie inwinnen bij je omgeving. Vraag vrienden of familie welke eigenschappen ze bij jou vinden passen. Je kan in je sollicitatiebrief niet claimen dat je stressbestendig bent, terwijl je omgeving aangeeft dat je een kort lontje hebt. Als je goed voor ogen hebt welke eigenschappen je bezit, kan je ook effectiever op de functie solliciteren.  

 Stap 3: Schrijf een aansluitende sollicitatiebrief 

In een goede sollicitatiebrief focus je alleen op relevante dingen voor deze functie. Benoem de vaardigheden die worden benoemd in de vacature, zoals analytisch, flexibel of communicatief. Gebruik concrete voorbeelden en leg uit waarom je deze vaardigheid bezit, bijvoorbeeld: “Door mijn werkzaamheden bij een callcenter ontdek ik snel de kern van een probleem, waarna deze op een kostenbesparende manier kan worden opgelost.”

Maak de concrete voorbeelden ook bewijsbaar door prestaties te benoemen. Dit geldt niet alleen voor betaald werk, maar kan ook vrijwilligerswerk zijn. “Als voetballiefhebber help ik in de kantine achter de bar, waardoor de vereniging nu 10% meer winst maakt in het weekend.” Dit soort voorbeelden maken jouw vaardigheden nog waardevoller.

Kortom: laat je niet afschrikken door een functie die niet naadloos aansluit bij je werkervaring. Trek de stoute schoenen aan en schrijf die sollicitatiebrief. Je weet maar nooit wat eruit kan komen!