Hoeveel geld kan ik lenen?

Hoeveel geld kan ik lenen? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Het is uiteraard ook prettig om een beeld te hebben van hoeveel je kunt lenen. Als je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af wilt sluiten, wil je immers weten waar je aan begint. Er zijn op het web een aantal tools die voor je kunnen berekenen hoeveel geld je kunt lenen. Zo heb je het antwoord op de vraag “hoeveel geld kan ik lenen?” ontzettend snel. De tools hebben echter niet altijd gelijk. De kredietverstrekker mag namelijk altijd beslissen om je minder geld uit te lenen.

Afhankelijk van je situatie

Het antwoord op de vraag “hoeveel geld kan ik lenen?”, is afhankelijk van wie deze vraag stelt. Het is namelijk afhankelijk van je situatie. Om te beginnen is dit afhankelijk van waarvoor je het geld wilt lenen. De kredietverstrekker gaat dan na of en wat voor bedrag hij je verantwoord kan lenen. Ook je netto maandinkomen heeft invloed op wat je kunt lenen. Betaal je alimentatie? Dan heeft dit vaak ook invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Wie nog bestaande leningen heeft lopen, zal ook minder kunnen lenen of soms zelfs helemaal niet meer.

Online inzien: hoeveel geld kan ik lenen

Online kun je dus een goede indicatie krijgen van hoeveel geld je kunt lenen. Houd er wel rekening mee dat het bij een indicatie blijft. De kredietverstrekker bepaalt namelijk hoeveel je kunt lenen. Heb je op het moment nog oude leningen lopen? Dan kan het een goed idee zijn om die leningen over te sluiten. Zo betaal je hoogstwaarschijnlijk veel minder aan rente, waardoor je ook aanzienlijk minder zal betalen.

De 2 procent regeling

In veel gevallen geldt een 2 procent regeling als je geld wilt lenen. Die regeling geldt als volgt: als je een bedrag leent, moet je iedere maand 2 procent van die lening kunnen aflossen. Men kijkt naar de basisnorm en naar de leennorm. Met de basisnorm bedoelt men je netto-inkomsten. De leennorm heeft betrekking tot de manier waarop je leeft en geld spendeert.

Als de 2 procent regeling gehanteerd wordt, dan betekent dit dat je ook het bedrag kunt lenen dat je maximaal kunt lenen. Je vermenigvuldigt het geld dat je maandelijks kunt aflossen met 50. Dat is in theorie dus het antwoord op de vraag “hoeveel geld kan ik lenen?”. In de praktijk blijft het de beslissing van de kredietverstrekker.

Vanaf 250 euro in het BKR

Luidt je vraag “hoeveel geld kan ik lenen zonder BKR-registratie”? Dan is het antwoord op je vraag € 250. Leen je meer dan € 250 dan is een kredietverstrekker verplicht om dit door te geven aan het BKR. Zo kan een andere kredietverstrekker dit meenemen in zijn berekening als je nog eens een lening zou aanvragen. De BKR-registratie voorkomt dat mensen teveel gaan lenen bij kredietverstrekkers. Je moet immers ook altijd in het achterhoofd houden dat geld lenen ook geld kost. Het is daarom ook verstandig om altijd voor jezelf na te gaan wat voor bedrag je zonder al te veel moeite weer terug kunt betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *